Basın bülteni bir firmanın, halkla ilişkilerini yönetirken kullandığı önemli iletişim araçlarından biridir. Bir kurum veya kuruluş hakkındaki gelişmeleri ve yenilikleri ilgili hedef kileye duyurmak amacıyla kullanılmaktadır. Basın bülteni diğer türlerden farklı olarak vermek istediği mesajı kısa ve öz bir şekilde vermektedir. Basın bültenin en temel amacı ise kurum veya kuruluşun kendi faaliyetlerini medyaya sunmasıdır. Özellikle halkla ilişkiler sektörünün oldukça sık bir şekilde başvurduğu yöntemdir. Oluşturulan basın bültenleri, ilgili gazetelere, dergilere, ilgili internet sitelerine ve televizyon kanallarına gönderilmektedir. Basın bülteni zaman zaman basın bildirisi, haber bülteni, basın açıklaması olarak da adlandırılmaktadır. Bir firmanın halkla ilişkiler kısmı için önemli bir kilometre taşı olan basın bültenini etkileyici bir şekilde yazmada dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır.
Firmanızın logosu sizin imajınızı oluşturan ögelerden biridir. O nedenle basın bülteninin en üst kısmında logonuza yer vermeniz gerekmektedir. Bu şekilde basın bülteninin kime ait olduğu ilk adımda vurucu bir şekilde verilecektir.
Bir basın bülteninin etkileyici olmasında en başta gelen başlığın nasıl seçildiğidir. Aktarılmak istenen konu, duyuru, bilgilendirme her ne ise ona uygun ve onu en iyi şekilde vurgulayacak bir başlık olmalıdır. Basın bülteninin dağıtımı aşamasında da diğer basın bültenlerinden ayrılmasında en işe yarayacak kısımdır.
Bir haber yazılırken 5N1K kuralına dikkat edilmelidir. Bu durum basın bültenini yazarken de unutulmaması gereken özelliklerden biridir. Metinde “Ne, Neden, Ne Zaman, Nerede, Nasıl ve Kim” sorularını yanıtlayacak cevaplara yer verilmelidir. Bu şekilde okuyucunun merak ettiği tüm sorular giderilmiş olacaktır.
Bu kısım okuyucunun ilk okuyacağı ve konu hakkında merak ettiği sorulara yanıt bulma arzusunda olacağı yerdir. Bu nedenle basın bülteni için can alıcı bir noktayı oluşturmaktadır. Giriş bölümünde 5N1K’nın tüm sorularını cevaplamak gereklidir. Bunun yanı sıra kısa ve öz şekilde kurulmuş cümlelere yer verilmelidir. Yaklaşık 65 kelimeden oluşması en ideal giriş bölümünün ortaya çıkartılmasını sağlar. Aynı zamanda merak uyandırıcı bir giriş bölümü çıkartmak bültenin geri kalanının okunmasına da fayda sağlayacaktır.
Giriş bölümünde genel hatlarıyla konu hakkında bilgi verdikten sonra konunun yetkilisi/sorumlusu her kim ise ondan alınan kısa bir görüşü veya bilgilendirmeyi ekleyebilirsiniz. Alıntı şeklinde eklediğiniz bilgilendirme metni bültendeki profesyonelliği ve güvenilirliği gösterecektir. Alıntıların yer aldığı bir haber bültenini servis etmek, gazeteciler veya medya kuruluşlarının gözünde o firmanın itibarını da yükseltmiş olacaktır.
Haber bültenine konuyla ilgili görsel eklemek oldukça önemlidir. Görsel haberde ki konunun karşı tarafa yansıtılmasında büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Yer yer görselin etkisi metinden daha da kuvvetli olabilir. Bu nedenle konuyla ilgili sorumlu kişilerin görüntüleri, konunun geçtiği mekanın görüntüleri gibi birçok görsele yer verilebilir.
Basın bülteninin kime ait olduğunun yanı sıra, ne gibi faaliyetlerde bulunduğuda merak uyandıran sorulardan olacaktır. O yüzden firmanızı kısa da olsa tanıtmanız ve ne işlerle uğraştığınızı aktarmanız, karşı taraf için daha anlaşılır hale gelecektir.
Basın bültenin yazılmasındaki asıl amaç çeşitli basın organlarında firmanın gelişmelerini duyurmaktır. Bu noktada yayınlanan basın bülteni karşı taraf için ilgi çekici olduysa daha fazla bilgi alma amacıyla sizlerle iletişime geçmek isteyecektir. Basın bültenin bitiş kısmına eklenecek iletişim bilgileri bu geri dönüşlerin sağlanmasını kolaylaştıracaktır. Firmanın mail adresi, telefon numarası gibi bilgiler eklenmelidir.
Ücretsiz pazarlama analizimiz ile eksiklerinizi görün ve hangi aksiyonları almanız gerektiğini öğrenin.
Ücretsiz Pazarlama Raporunu AlHer ay düzenli olarak sektörel gelişmeleri, pazarlama fikirlerini ve sosyal medya yeniliklerini öğrenmek için E-mail bültenimize üye olmak ister misiniz ? Markanıza değer katacak fikirler için bülten üyeliğinizi kontrol etmeyi unutmayın!