Hayatımızın bir parçası olan reklamlar ve onların yarattığı pazarlama teknikleri son zamanlarda çok fazla değişti ve bizi daha da fazla heyecanlandırmaya başladı. Yüksek bütçeli geleneksel reklamların yerini Gerilla pazarlama ile birlikte artık merak, hayal gücü ve yaratıcılık almaya başladı. Peki nedir bu gerilla pazarlama?
Gerilla pazarlama geleneksel tekniklerden uzak marka popülaritesine katkıda bulunmayı amaçlayan bir pazarlama yöntemidir. Bu pazarlama yöntemi genellikle daha ucuz, yenilikçi, oldukça merak uyandıran ve çokça yaratıcılık gerektiren bir yöntemdir. Genellikle gerilla pazarlama stratejisinin amacı; virale gitmek ve tüketicinin reklamı yapılan markayı bir akılda kalıcı bir konuma koymasını sağlamaktır.
Gerilla pazarlama bir çok şekilde ve farklı konumlarda yapılabilir. Dış mekan, iç mekan ve etkinliklerde aniden yapılan gerilla pazarlama çalışmaları vardır. Dış mekanlardaki gerilla pazarlama çalışmaları adından da anlaşılabileceği gibi açık hava ve dış mekanlarda yapılan gerilla pazarlama çalışmalarıdır. İç mekanlardaki gerilla pazarlama çalışmalarında ise iç mekanlar öne çıkmaktadır. Tren, metro istasyonları, bina içleri, otobüsler gibi kapalı mekanlarda yapılan çalışmalardır. Etkinliklerde aniden yapılan gerilla pazarlama çalışmaları da düzenlenen bir etkinlikte bir anda ortaya çıkarılan ve çevredeki insanları şaşırtıp büyüleyen pazarlama çalışmalarıdır.
Gerilla pazarlamanın ulaştığı insan sayısı çok fazla değildir fakat akılda kalma oranı geleneksel pazarlamaya göre çok yüksektir. İnsanların karşısına beklemedikleri bir anda ve ilgi çekici bir şekilde çıktığı için hafızalarda yer edinir. Fark yaratarak ön plana çıkar ve kitleler arasında çok daha fazla konuşulur. Üstelik bunu başarırken yüksek bütçelere ihtiyaç duymaz.
Büyük markalar geleneksel pazarlamanın her türlüsü için gerekli bütçeye sahipken, küçük ve orta ölçekli firmaların bu yarışta pek şansı olmaz. İşte burada gerilla pazarlama bu küçük markaların imdadına yetişir ve tüketici gözünde markayı devleştirir. Artık günümüzde de büyük firmaların da bu kanala kaydığını görmekteyiz. Örneğin dünyanın en büyük hamburger firmalarından bir tanesi yaya geçidini kendi ürünleriyle birleştirip harika bir gerilla pazarlama örneği sunmuş bize.
Jay Conrad Levinson, Guerrilla Marketing International kuruluşunun başkanı aynı zamanda gerilla pazarlamanın babasıdır. Jay gerilla pazarlamayı “bütçesi küçük hayalleri büyük girişimciler için olan yaratıcı pazarlama tekniği” olarak tanımış ve şöyle bir örnekte vermiştir:
Küçük bir mobilya mağazasının, sağında ve solunda büyük mobilya mağazaları vardır. Bu büyük mobilya mağazalarının birinde, koca bir afişte “yüzde 60 indirim” diğerinde de “yüzde 75 indirim” yazmaktadır. Küçük mağazanın buna ayıracak bütçesi yoktur. Oda ufak bir pankart yapıp girişe asar. Pankartta yazan “ana giriş kapısı” dır. İşte gerilla ruhu budur.
Geleneksel pazarlamanın yerini, markalar için bütçe dostu oluşu, akıllarda çok daha uzun süre kalışı ve yaratıcı tarzıyla alan gerilla pazarlama hızla gelişmekte ve büyümekte olan dünyada uzun bir süre daha yerini koruyacak gibi görünüyor.
Ücretsiz pazarlama analizimiz ile eksiklerinizi görün ve hangi aksiyonları almanız gerektiğini öğrenin.
Ücretsiz Pazarlama Raporunu AlHer ay düzenli olarak sektörel gelişmeleri, pazarlama fikirlerini ve sosyal medya yeniliklerini öğrenmek için E-mail bültenimize üye olmak ister misiniz ? Markanıza değer katacak fikirler için bülten üyeliğinizi kontrol etmeyi unutmayın!